Meewerk-ambtenaar
De afgelopen jaren heb ik me in mogen zetten voor LHBTI’s. Bij de uitreiking van de Bob Angelo-penning aan Boris Dittrich in 2012 werd ik door hem een ‘meewerk-ambtenaar’ genoemd – in tegenstelling tot de ‘weigerambtenaren’ die in die tijd het nieuws beheersten. Als beleidsambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie heb ik de ruimte gekregen om te werken aan meer bewustwording omtrent LHBTI-gerelateerde onderwerpen, het dichter bij elkaar brengen van alle betrokken instanties en het introduceren van nieuwe – en het aanpassen van bestaande – wet-en regelgeving. Met steeds maar één doel voor ogen: iedereen zichtbaar zichzelf kunnen laten zijn.
Raad van Europa
In 2013 en 2014 heb ik in Straatsburg het eerste LHBT-project binnen de Raad van Europa mogen leiden. Een geweldig initiatief, waarbij ik in een zestal Oost- en Zuid-Europese landen belangenorganisaties in contact bracht met overheden, werkte aan een LHBTI-inclusieve politieke agenda en een enorme boost kon geven aan lopende initiatieven om LHBTI-issues beter op de agenda te krijgen.
Transgenderwet
Tijdens mijn werk op het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft geen dossier mij persoonlijk meer geraakt dan het werken aan de zogenoemde ‘Transgenderwet’: de wijziging van het Burgerlijk Wetboek waarbij transgenders eenvoudiger de registratie van hun geslacht kunnen laten aanpassen. Dat we in Nederland anno 2011 nog zoiets hadden als een verplichting tot sterilisatie en in de landen om ons heen ook een verplichting tot echtscheiding bestond, heeft mij diep geraakt. Ik heb er hard aan gewerkt om dat onrecht ongedaan te maken. Met de evaluatie van de Transwet die plaatsvindt in 2019, hoop ik dat ook de laatste hobbels worden gladgestreken. Sinds mijn terugkomst uit Straatsburg ben ik actief betrokken bij de professionalisering van TNN (Transgender Netwerk Nederland) en als adviseur verbonden aan het bestuur.
Modernisering familierecht
Huidige trajecten waar ik bij betrokken ben zijn onder meer de wijziging van de Algemene wet gelijke behandeling ten behoeve van transgenders en intersekse personen, de aanpak van homo- en transfoob geweld, de modernisering van het familierecht en gender-neutrale wetgeving.
Verschillende perspectieven
Als geen ander ken ik het LHBTI-dossier vanuit verschillende perspectieven: belangenbehartiging, praktijk, beleid en wetgeving. Graag wil ik deze ervaring inzetten om vanuit het Europees Parlement verder te werken aan het behartigen van belangen van LHBTI’s.