D66’er in hart en nieren
In 1989 werd Bastiaan lid van D66 en van de Jonge Democraten. Van 1990 tot 1992 was hij voorzitter van de JD in de regio IJsselmond (Zwolle e.o.), waar hij een van de initiatiefnemers was van het Zwols Overlegorgaan Jongerenpolitiek (ZOOJ) en zich onder andere inzette voor het behoud van dependances en de studiezaal van de openbare bibliotheek in Zwolle. Daarnaast was hij lid van het D66-bestuur in Zwolle en lid van de steunfractie van de gemeenteraadsfractie. Van 1992-1994 was Bastiaan vice-voorzitter politiek van de JD in de regio Zuid-Holland en daarna voorzitter van de JD in Leiden, waar hij een van de medeoprichters was van de jongerengemeenteraad aldaar. Voor D66 participeerde Bastiaan in de werkgroep cultuur en media.
Kandidaat Tweede Kamer
In 2012 en 2017 stelde Bastiaan zich kandidaat voor de Tweede Kamer. In 2015 stelde het D66-Congres Bastiaan aan als voorzitter van de landelijke besluitvormingscommissie; in 2018 werd hij herkozen. Vanaf 2017 is Bastiaan tevens secretaris politiek in het regiobestuur van D66 Zuid-Holland.
‘Familie van Nu’ en initiatiefwetsvoorstel
Bastiaan was actief betrokken bij de D66-resolutie “Familie van nu”. In de uitvoering van deze resolutie is Bastiaan penvoerder voor het initiatiefwetsvoorstel ter verbetering van de rechtspositie van transgender personen en intersekse personen van de Kamerleden Bergkamp, Van het Hul en Özütok.
Maatschappelijk betrokken
Buurtbemiddeling en Schuldhulpmaatje
Vanaf 2011 tot 2016 was Bastiaan verbonden aan het Haagse buurtbemiddelingsinitiatief Bemiddeling en Mediation van de politie Haaglanden. In 2016 werd hij Schuldhulpmaatje in Den Haag.
Transgender Netwerk Nederland
Vanaf 2015 ondersteunt Bastiaan Transgender Netwerk Nederland (TNN) bij de ontwikkeling naar een professionele belangenorganisatie.
Loopbaan
Asiel en migratie
Tijdens zijn studietijd had Bastiaan bijbaantjes als verzorger in de thuiszorg en als schaakdocent. Na zijn verblijf in Bratislava werkte hij als administratief medewerker bij de Vreemdelingendienst van de politie, op het destijds nieuw op te zeten opvangcentrum voor asielzoekers in Leiden. In april 1998 maakte hij de overstap naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst van het ministerie van Justitie. Voor hoor- en beslismedewerker stroomde hij door naar de beleidsclub en was hij betrokken bij de implementatie van de Vreemdelingenwet 2000. Bastiaan bedacht in deze functie onder andere de IND-road shows, waarbij nieuw beleid via interactieve informatiebijeenkomsten onder de aandacht van hoor- en beslismedewerkers werd gebracht.
Stafmedewerker
In 2001 stapte Bastiaan over naar het bestuursdepartement van Justitie, waar hij stafmedewerker van de directeur-generaal internationale aangelegenheden en vreemdelingenzaken werd. In deze functie heeft hij het stafbureau van het directoraat-generaal opgezet en ontwikkelde hij zowel een introductiespel voor nieuwe medewerkers als een aantal formats voor beleidsadvies die tot op de dag van vandaag worden toegepast binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid.
PV Brussel
Van 2004 tot medio 2005 werkte Bastiaan in Brussel, als eerste ambassadesecretaris op de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie. In deze functie introduceerde hij onder meer het Nederlandse integratiebeleid bij de overige EU-lidstaten en kon hij – na 25 jaar – de 10eRichtlijn grensoverschrijdende kapitaalvennootschapen tot een goed einde brengen.
Informatie-uitwisseling en financieel-economische criminaliteit
Van 2005 tot en met 2012 werkte Bastiaan op het gebied van rechtshandhaving in Den Haag, Brussel, en bij de Raad van Europa in Straatsburg. Zo hield Bastiaan zich bezig met het onderwerp internationale gegevensuitwisseling, met als hoogtepunt de totstandkoming van het Verdrag van Prüm en de verdere uitwerking daarvan. Daarnaast richtte hij zich op projectmanagement, onder andere voor de vormgeving van de internationale functie binnen het ministerie, de borging van het onderwerp privacy en een grootscheepse reorganisatie op het departement van Justitie. Vanaf 2005 trad Bastiaan namens Nederland op in diverse raadswerkgroepen en vanaf 2008 was hij Nederlands vertegenwoordiger in GRECO, het anti-corruptieorgaan van de Raad van Europa. In deze laatste functie heeft hij diverse pogingen ondernomen om ook de organen van de Raad van Europa zelf onderwerp te laten zijn van monitoring. Op financieel-economisch gebied hield Bastiaan zich verder bezig met het ontwikkelen van een actieprogramma om faillissementsfraude aan te pakken.
Discriminatie
In 2010 maakt Bastiaan de switch naar het dossier discriminatie. Binnen dit dossier maakt hij zich sterk voor een betere registratie; betere werkafspraken tussen OM, politie en anti-discriminatievoorzieningen (ADV’s); het tegengaan van online hate speech en het optimaliseren van de wetgeving.
LHBT-project Straatsburg
2013 en 2014 bracht Bastiaan in Straatsburg door. Als projectleider van het eerste LHBT-project van de Raad van Europa adviseerde hij onder meer de regeringen van Letland, Polen, Servië, Montenegro en Albanië over de eerste stappen naar een impactvol LHBT-beleid. Daarbij vroeg hij speciale aandacht voor de positie van transgender personen en intersekse personen.
Familierecht
Eind 2014 keerde Bastiaan weer terug naar het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar hij het dossier discriminatie weer oppakte. Op het gebied van familierecht mocht hij een bijdrage leveren aan de transgenderwet, de wet lesbisch ouderschap en de discussie rond sekseregistratie.
Privéleven
Van Zwolle…
Bastiaan is opgegroeid in Zwolle, in de wijk Berkum. Zijn ouders wonen daar nog steeds. Zijn lagereschooltijd bracht hij door op de Duyvencamp, waar hij zijn schooltijd afsloot met het spelen van de hoofdrol in de schoolmusical. Bastiaan deed het vwo op het Meander College, een school waar hij onder meer de leerlingenraad oprichtte en graag actief meedeed aan de culturele Poeziemoezie-avonden. De laatste jaren van zijn middelbare school combineerde Bastiaan met de vooropleiding schoolmuziek aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huijgens (conservatorium; tegenwoordig ArtEZ).
… via Leiden…
Na zijn middelbareschooltijd verhuisde Bastiaan naar Leiden, om Politieke Wetenschappen en Franse taal- en letterkunde te studeren. In de doctoraalfase koos hij voor ‘Politiek-Bestuurlijke Studiën van Europa’ (PBSE). In 1996 volgde Bastiaan een semester aan de Academia Istropolitana in Bratislava, alwaar hij Politieke geschiedenis en Filosofie van Oost-Europa studeerde, een blok dat hij afsloot met een A+. In 1997 was Bastiaan de eerste die in de richting PBSE afstudeerde.
… naar Den Haag
Bastiaan ontmoette zijn echtgenoot Niels-Ingvar Boer in 1998. Sinds 2000 wonen ze samen. In 2007 trouwden ze in Wassenaar; het huwelijksfeest vond plaats op Landgoed Voorlinden aldaar.
Sinds 2003 wonen Bastiaan en Niels-Ingvar in Den Haag, in de wijk Ypenburg.
Publicaties
- Rens Raemakers, Lodi van Brussel en Bastiaan Winkel, “Armoedebestrijding: een realistisch perspectief op redzaamheid”, in Idee, oktober 2017
- Bastiaan Winkel, “Bescherm homo’s, doe aan preventie”, in Trouw, 3 oktober 2011
- Bastiaan Winkel, “Woede om minister die alleen logisch redeneert”, in: Trouw, 17 mei 2006 (p. V8)
- Bastiaan Winkel en Judith Smits, 5 jaar Vreemdelingenwet 2000, SDU, april 2006
- Bastiaan Winkel, “Een Eerste Kamer of een referendum”, in: Dixit, juni 1999, p.3
- Bastiaan Winkel, “Vervang Eerste Kamer door referendum”, in: de Volkskrant, 20 mei 1999 (p.9)
- Henk Dekker, Rob Aspeslagh en Bastiaan Winkel, Burenverdriet: houdingen van Nederlandse schoolgaande jongeren ten aanzien van de lidstaten van de Europese Unie, Den Haag: NIIB Clingendael, 1997